lørdag 3. januar 2009

Zutter Bind-It-All


Zutter Bind-It-All er definitivt et av de morsomste leketøyene jeg har kjøpt de siste årene. Mulighetene er uendelige og jeg synes det er så kult at jeg selv kan velge format på mine album og hvor mange sider som skal være i dem. Etter å ha prøvet å feilet en del, vil jeg gjerne dele noen av mine erfaringer.


Hva er Zutter, Bind-it-all?


- Zutter er en liten ”bokbindingsmaskin”. Den er liten og lett, og kan lett tas med på scrappetreff o.l.
- Den gir deg muligheten til å lage bøker fra 12” x 12” ned til kredittkortstørrelse (lager du bøkene med mindre enn 4 ringer, blir den nok ganske ustabil i ryggen).
- Ved siden av maskinen, trenger du ringene til å binde sammen boken med. Disse får du kjøpt løst, i forskjellige størrelser og farger (bl.a. sølvfarget, hvitt, svart og rødbrunt)


Permene:

- Det lønner seg å ha stive permer, ellers tåler boken svært lite før den blir ”bladd i filler”.
- Bruk gjerne chipboard, eller en gammel eske til perm. Det er også ferdige permer å få kjøpt, bl.a. fra Zutter og Junkitz. Disse er bl.a. i grå og hvit papp og klar plast, og kan dekoreres etter behov og lyst. De finnes i forskjellige størrelser.


Hva slags bøker kan jeg lage?

Alle! Kun fantasien setter grenser! Hvorfor ikke prøve seg på en:
- Liten scrapbook, i spesiell størrelse og form.
- En liten bok om et eget tema; julen -84, Tante Petras bursdag, Bestemors skrytebok m.m.
(særlig hvis du som meg har mye du skulle ha sagt på sidene dine, da blir det ofte for lite plass på en 12” x 12” side :-)
- En personlig notatbok, og hvorfor ikke sette inn informasjonsider, ting du må huske på o.l.
- Minnebok
- Fødselsdagskalender, en fin gaveidé!
- En personlig skolekalender
- Et bursdagskort, 3-4 sider i 4” x 4” blir flott!
- Feriebok, sett inn bilder, alle små billetter og andre minner…
- En pekebok med tall, bokstaver, dyr eller farger(da bør man kanskje lage hele boken av chipboards eller laminere sidene slik at de tåler tøff bruk av små, ivrige hender)

Det flotte er at nå trenger du ikke begrense deg til det formatet som albumet ditt er i, og det du klarer å få tak i. Nå er det nemlig du som bestemmer! Du kan lage det kvadratisk, firkantet, ovalt, rundt, trekantet, alt du vil!!!

Du bestemmer også selv hvor mange sider du skal ha i albumet, og du kan stokke sidene om hverandre til du blir fornøyd med rekkefølgen.


Fyll bøkene med:

Du kan sette bilder rett inn i boken din, eller feste bildene på en side først.
- Hvorfor ikke sette ferieminnene rett inn i boken? Billetter, spillkort, teaterprogram, passfoto, ferieminner, busskort, månedskort… Kun fantasien setter begrensinger.
- Sett inn en konvolutt i boken, til å gjemme en hemmelig melding, eller noe som kan bli ødelagt av hull.
- Papir som er tynt, (f.eks. sjokoladepapir) kan du laminere før du setter det inn.
- Notatark, eller små lapper mellom sidene, f.eks. til å kommentere noe på et bilde.


Pynt:

Du kan pynte bøkene dine akkurat som en vanlig scrapbookside, men du har større frihet fordi bokformatet tåler at du setter inn litt større ting, som chipboards, blomster o.l. Og hvorfor ikke sette på tabs, bånd, brads, eyelets…

Husk også på hvor på sidene du plasserer pynten. Kan bli litt ugreit å få hull i sidene hvis det er for mye pynt på. Hvis sidene blir for tykke, av pynt, lag-på-lag eller annet, kan det også bli vanskelig å få den ned i maskinen for å få hull i den. Dessuten vil jeg på det sterkeste advare mot å lime bånd i det området du skal lage hull i. Det har jeg nemlig forsøkt, og det går særdeles dårlig!!! det så omtrent ut som en gammeldags kasett utsatt for en litt vilter og utforskende 2-åring... *LOL*


Råd og tips når du lager boken:

- Lag ferdig hele albumet før du begynner å lage hull og lime sammen, da kan du stokke ting rundt til du blir helt fornøyd.
- Før du lager hull i hele albumet ditt; prøv deg fram med et ark i samme størrelse som albumet. Se hvilken avstand det blir penest på, sentrer ringene, og gjør det likt med alle arkene. Da får du et pent og ryddig resultat.
- Arkene bør også være litt stive for å tåle å bruk. Lim gjerne sammen to og to ark. Dette gir deg også mulighet til å skjule brads og eylets og få baksiden i en annen farge. Ikke minst gir det deg friheten til å lage alle sidene uavhengig av hverandre før du limer dem sammen. Vær nøye når du limer arkene sammen, ellers løsner det i hjørnene ved bruk.


Når du skal sette sammen boken:

- Lag hull i alle arkene og permene etter å ha prøvd på en mal først.
- Legg permene og arkene i den rekkefølgen du vil sette dem inn.
- Ta så det nederste arket (permen bak) frem og legg den øverst i bunken.
- Tre så arkene på ringene, slik som bunken din ligger nå, er det bare å tre ringene på forfra, slik at ”skjøtene” mellom de forskjellige ringene havner øverst. Dette gjør at du gjemmer ”skjøten” mellom den bakerste permen og nest siste side.
- Bruk måleskivene som følger med, og mål avstanden til den ringen du har valgt ut, skru så inn slik at det passer. Dette er mer veiledene enn helt sikkert, så når du klemmer sammen ringene, pass på at du ikke klemmer for hardt, da vil ikke resultatet bli pent. Prøv deg heller fram og klem til flere ganger til du er fornøyd.
- Hold i boken, og sett ringene i maskinen med åpningen ned, klem sammen. Vær obs på at maskinen ikke klemmer helt ut i kantene...


Sikkerhet:
For å unngå unødige smerter, blåmerker, eventuelle turer til legevakt og irriterende opphold i scrappingen, les følgende avsnitt:

- Det er ikke mange muligheter til å skade seg med en Zutter, men det er en; du kan klemme fingrene i maskinen.
- Det følger med en metallklemme som sitter på skruen. La denne sitte på!!!
- Den skal bare tas av når du skal lage album med mindre ringer. Når du har laget det albumet, skru da skruen ut igjen og sett klemmen på plass! Dette hindrer at du klarer å sette fingeren i mellom og få den i klem.

Lykke til og ikke glem å ha det gøy!

Hobbyklemmer fra Sianba

6 kommentarer:

Gro sa...

Dette var nyttig. Fikk en sånn jul, og er allerede igang med å teste den ut. Utrolig morsom maskin, med mange muligheter.

Hilde Aaslund aka Scoobie sa...

Den med å legge bakerste permen øverst for å skjule skjøten, hadde jeg ikke tenkt på. Lurt. Takk for tipset

Cafemocca sa...

KJempefint innlegg! Denne maskina ligger øverst på min ønskeliste ;o) (krysser fingre) så dette var nyttig lesing!

Anonym sa...

Through doing this, you can ensure that this company will provide everything you will need so as to make your campaign a great success.
'locking down Word - Press' or 'hardening Word - Press', along with best practices for general
website protection:. You can apply this command only three times, so you can extend your
trial period to maximum 90 day by this tip.

Visit my web site: windows 7 loader

Anonym sa...

Great blog! Is your theme custom made or did you download it
from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my
blog shine. Please let me know where you got your theme. Appreciate it

My blog post: Garcinia Cambogia HCA

Anonym sa...

Before we start for example the types of sex toys, it will be helpful to know what motivates you.Also visit my weblog :: diplopia